Ekonomi

Fitch’ten faiz oranı tahmini

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, 2023 yılı için küresel ekonomiye yönelik büyüme beklentisini yüzde 2’den yüzde 2,4’e yükseltti.

Fitch, Küresel Ekonomik Görünüm Raporu’nun Haziran sayısını “Merkez Bankası Enflasyon Mücadelesi Sürüyor” başlığıyla yayımladı.

Raporda, küresel büyümenin kısa vadede dirençli olduğu ancak çekirdek enflasyonun inatla yüksek kalması durumunda merkez bankalarının önümüzdeki aylarda sıkılaştırma politikasını sürdürmek zorunda kalacağı belirtildi.

Para politikası düzenlemeleri ve ekonomi üzerindeki etkilerinin uzun sürmesi nedeniyle 2024 yılı küresel büyüme görünümünün bozulduğuna dikkat çekilen raporda, bu yıl ekonomik faaliyetlerin beklenenden daha sakin seyrettiği ve Fitch’in 2023 büyüme iddiasının yüzde 2 olduğu belirtildi. Bir önceki rapor yüzde 2.4’tü. olarak yükseltildiği bildirildi.

En büyük revizyonlar gelişmekte olan pazarlarda

En büyük revizyonların gelen verilerin beklenenden güçlü olduğu gelişmekte olan piyasalarda olduğu vurgulanan raporda, Çin hariç olmak üzere gelişmekte olan piyasalar için büyüme beklentisinin yüzde 2’den yüzde 2,9’a çıkarıldığı, Brezilya ve Hindistan’da önemli iyileşmelerin gözlendiği belirtildi. , Meksika ve Rusya. kaydedildi.

Çin için 2023 varsayımının da yüzde 5,2’den yüzde 5,6’ya çıkarıldığı belirtilen raporda, toparlanmanın son aylarda bir miktar durduğu ancak tüketimin normalleşmeye devam ettiği ve makro siyasetin gevşemeye başladığı belirtildi.

Türkiye için büyüme tahmininde herhangi bir revizyon yapılmadı.

Raporda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden seçilmesinin ardından yeni bir maliye bakanı ve merkez bankası başkanı atanmasının daha ortodoks ekonomi politikalarına dönüş olasılığını artırdığı vurgulandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Türkiye’nin “akılcı” politikalar benimseyeceğini ve “kurallara dayalı, öngörülebilir bir Türkiye ekonomisinin arzulanan refaha ulaşmanın anahtarı olacağını” belirttiği hatırlatılan raporda, ekonomiye daha ortodoks bir yaklaşım, daha sıkı para politikası beklentisini artırdı. yer verildi.

Raporda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yarın yapacağı toplantıda politika faizinde önemli bir artış gerçekleştirmesinin ve 2023 sonunda politika faizini yüzde 25’e yükseltmesinin beklendiği belirtildi. TCMB’nin 2025’teki faiz indirimi öncesinde gelecek yıl faiz oranlarını sabit tutmasının beklendiği açıklandı.

Türkiye’nin bu yıl için büyüme beklentisinin yüzde 2,5, gelecek yıl için büyüme beklentisinin ise yüzde 3 olarak sabit tutulduğu raporda, 2025 için yüzde 3,8 büyüme öngörüldüğüne dikkat çekildi.

Raporda, son dönemde Türk lirasında yaşanan değer kaybının ülke net ticaretini artıracağına, fiyat artışları ve ekonomiye olan güvenin artmasıyla özel tüketimin destekleneceğine dikkat çekildi.

ABD 2023 büyüme tahmini yükseltildi

Raporda, tüketim ve istihdamdaki büyümenin güçlü seyrini sürdürdüğü ABD için bu yıl için büyüme tahmininin yüzde 1’den yüzde 1,2’ye çıktığı vurgulandı.

Raporda, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) politika sıkılaştırmasının halen ülkede bir miktar resesyona neden olmasının beklendiği ancak bunun zamanlamasının yılın son çeyreği ile 2024’ün ilk çeyreğine ertelendiği belirtiliyor. 5’e çekildiği belirtildi.

Raporda, 2023 için yüzde 0,8 ve 2024 için yüzde 1,4 olan Euro Bölgesi büyüme tahmininde bir değişiklik olmadığı belirtilirken, Avrupa’daki doğalgaz krizinin hafiflediği ancak Avrupa Merkez Bankası’nın ( ECB) para politikasını daha agresif bir şekilde sıkılaştırdı.

Yüksek faiz oranlarının hanehalkının borç yükünü artırdığına dikkat çekilerek, İngiltere’de 2023 yılında resesyon beklendiği kaydedildi.

ABD ve Avrupa’da bu yıl faiz indirimi beklenmiyor

Raporda, bir önceki raporda yüzde 2,4 olan 2024 küresel büyüme tahmininin yüzde 2,1’e çekildiği belirtilirken, manşet enflasyonun gerilediği ancak çekirdek enflasyonun inatla yüksek kaldığı hatırlatıldı.

Gelişmiş ülke merkez bankalarının enflasyonun devam etmesinden daha fazla endişe duymaya başladığına değinilen raporda, Fed ve ECB’nin önümüzdeki aylarda iki kez daha faiz artırımına gitmesinin beklendiği belirtildi.

Raporda, Fed’in faiz oranlarını %5,75’e, ECB’nin %4,5’e, İngiltere Merkez Bankası’nın ise yüzde 5,25’e yükseltmesinin beklendiği belirtilirken, gelecek yıla kadar faiz oranlarında herhangi bir indirim öngörülmüyor. .

Buna karşılık Çin’in gelişmekte olan ülkelerde faiz oranlarını düşürdüğü hatırlatılarak, Brezilya ve Meksika’nın bu yılın sonunda indirime gitmesinin beklendiği vurgulandı.

Raporda, düşük işsizlik oranının büyüme direncine katkı sağladığı belirtilirken, son dönemde ivme kazanan parasal sıkılaştırmanın ABD ve Avrupa talebi üzerinde baskı oluşturduğuna dikkat çekildi.

ABD’de yaşanan bankacılık geriliminin ardından ani bir kredi krizi yaşanmadığına dikkat çekilen raporda, bankaların fonlama maliyetlerinin arttığı ve kredi sıkılaştırmasının büyümeyi beklenenden daha sert etkileme riski taşıdığı belirtildi.

oltuajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu