DÜNYADA KULLANILABİLİR SU MEVCUTLUĞU BARDAKTA DAMLA DAMLA SEVİYESİNDEDİR
‘DÜNYADA KULLANILABİLİR SU BİR BARDAKTA DAMLA SEVİYESİNDE’
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın ardından Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da kürsüye çıkarak bir konuşma yaptı. Suyun değerine değinen Bakan Yumaklı, “Gelişen sanayimizle birlikte elbette sadece endüstriyel değil, tarımsal ve kentsel su ihtiyacı da artıyor. Su söz konusu olduğunda bütünüyle bakıp değerlendirmemiz lazım. Sadece bir kısmı değil. Dünyayı şekillendiren en değerli unsurun ne olduğunu soracak olursak, o da kesinlikle sudur.” Buna denir. Artık tüm alan ve dallarda stratejik açıdan değerli girdilerden biri haline geldi. Ülkeler için zengin su kaynaklarına sahip olmak aynı zamanda siyasi, sosyal ve ekonomik güç anlamına da gelmektedir. Büyüyen ekonomimiz ve artan üretimimizle birlikte sanayide suya olan ihtiyacımız da artıyor. İşin hazırlanmasından işin temizliğine kadar. 2. aşamaya kadar tüm üretim süreçlerinde suya olan ihtiyacımız son derece yüksektir. Dünyanın 3/4’ünün sularla kaplı olduğunu ve bunun yüzde 97,5’inin tuzlu sulardan oluştuğunu dikkate alırsak su açısından bir sorunumuzun olmadığını söyleyebiliriz. Ancak küresel su kaynaklarının yalnızca yüzde 2,5’i mevcut. Teorik olarak tatlı sudan oluşur ancak bunun sadece 1/3’ü kullanılabilir. Daha çarpıcı bir ifadeyle dünyada kullanılabilir su miktarı bir bardak damlası seviyesindedir. Etkilerini her alanda doğrudan hissettiğimiz bir iklim değişikliği var. Akdeniz havzası ülkelerinden biriyiz ve iklim değişikliğinden kuzeydeki ülkelere göre çok daha hızlı etkilenecek ülkelerden biriyiz. Geçtiğimiz dönemde iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak, dayanıklılığımızı ve uyum yeteneğimizi artırmak için çok pahalı çalışmalar yapıldı. Milli katkı beyanımız hazırlandı. İklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik hedefler azaltım ve uyum başlıkları altında belirlendi. Ancak bu değerli çalışmaların hayata geçirilmesi son derece değerlidir. Çünkü sadece yazılı metinlerde kalması bizim için hiçbir şey ifade etmiyor. “Dolayısıyla su kaynaklarımızın gelecek açısından daha büyük önem taşıdığının altını bir kez daha çizmek istiyorum” dedi.
‘NÜFUSUMUZ YÜZDE 10 ARTTI, SU MEVCUTLUĞUMUZ YÜZDE 20 AZALDI’
Türkiye’nin su sıkıntısı çeken ülkeler arasında yer aldığını belirten Bakan Yumaklı, “Nüfusumuz sadece 6 yıl içinde yüzde 10 artarken, su varlığımızda yüzde 20’lik bir azalma öngörüyoruz. Nüfusumuzun her alanda artmasıyla birlikte, su ihtiyacımız da artacaktır. Uluslararası su endeksi var. 1700 metreküp. Teorik olarak kullanabileceğiniz sudan fazlası varsa bir ülke su zenginidir. 1700 ile 1000 metreküp arasındaysanız su altındasınız demektir. Ülke olarak stres ki Türkiye de öyle. 1000 metreküpün altındaysanız su fakirisiniz. 1000 metreküp’e yakın olmak da var, 1700’e yakın olmak da var. Biz 1313 metreküpteyiz. Bütün teorik çalışmalarımızı, planlarımızı, strateji belgelerimizi ve eylemlerimizi belirledikten sonra bunları uygulamaya koymazsak çok yakın zamanda bu 1000 metreküpün altına düşmemiz çok muhtemel.İklim değişikliğine uyum yeteneğimizi arttırmak için bu yüzde Su verimliliğimiz son derece değerlidir ve su verimliliği gereksinimlerinin karşılanması kaçınılmazdır. “Bunu daha fazla ifade etmek istiyorum” dedi.
‘?SIFIR SU KAYIP İLKESİYLE SEFERBERLİĞİ BİRLİKTE YÜRÜTMEYE DAVET EDİYORUM’
Bakan Yumaklı, tarım ülkesi olarak başlayan yolculuğuna sanayi ülkesi olarak devam eden Türkiye’nin, şunları kaydetti:
“Tarım ülkesi olarak başlayan Türkiye’de ve Cumhuriyetin 100. yılında sanayi ülkesi olma özelliğini kazanan bu güzide ülkemizde elbette sağlığa, çevreye, kaynak verimliliğine ve sürdürülebilirliğe dikkat edeceğiz. Bunları güçlendirmek ve devam ettirmek için Son 21 yılda neler yaptık Su ve sulama 2024 fiyatlarıyla 2,4 trilyon liralık kaynak aktarılarak sahada 10 binin üzerinde proje hayata geçirildi, 1744 baraj ve gölet inşa edildi. ‘Mavi Vatan’ımızı koruyun ve geliştirin. İçme suyu ihtiyacını karşılamak için içme suyu tesisleri yapıldı. Taşkın ve özellikle atık su arıtma tesisleri ve yer altı barajlarının şu anda test ediliyor olduğunu veya en azından belli bir seviyeye geldiğini görmek bizi çok mutlu ediyor. Tarımsal sulamada suyun kaynaktan tesise taşınması konusunda Bakanlık olarak büyük desteğimiz var.Türkiye’ye getirilen bu eserler hepimiz için bir gelecek. Hizmete aldığımız bu çalışmalarla ülkemizde sanayide suyun kesintisiz devamını istiyoruz. Bakanlık olarak 16 milyon dönüm alana sahip 6 bin 418 sulak alanımızın bakımını yapıyoruz. Üretim ve tüketim arasındaki dengeyi korumak ve kullanmak zorundayız. Su verimliliği seferberliğini sanayicilerimizin, belediyelerimizin, üreticilerimizin ve sivil toplum kuruluşlarımızın katkısıyla, yani tüm paydaşlarımızın katkılarıyla, kimseyi geride bırakmadan hayata geçireceğimizi umuyorum. “Sıfır su kaybı unsuruyla hepimizi seferberliği birlikte yürütmeye davet ediyorum.”
Konuşmaların ardından Tarım ve Orman Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında ‘Su Verimliliği Protokolü’ imzalandı.